Melkstallen van Klesan staan bekend om hele kuddes koeien snel, diervriendelijk en goed te kunnen melken. Hiervoor produceert Klesan de Swingover Melkstal, per melkstel kunnen er 7 koeien per uur gemolken worden en heeft daardoor het hoogste rendement en ook een mogelijkheid voor de weidegang. Tijdens het melken is het van belang dat het wisselen van de koeien probleemloos gaat. Zo zijn er bijvoorbeeld driemaal zoveel koeien die klaar staan dan dat er aan één zijde van de melkstal kunnen staan, afvallende melkstellen spelen een rol en een efficiënte tepelvoering.

Melktechniek

Klesan past een melktechniek toe voor het snel en diervriendelijk melken van koeien dat ontstaan is door jarenlange ervaring in de melkindustrie. Vooropstaand is dat er simultaan (4×0) gemolken wordt met een melkklauw van 150 ml en daarbij een opvoerhoogte van 1,20 mtr tot 1,50 mtr.


Vacuüm op Spenen

De grafiek hiernaast geeft precies aan wanneer het melkstal aangesloten is en de koe begint te melken. De tepelvoering gaat open (b-fase0 heeft de koe kort een hoog vacuüm aan de speen. Het vacuüm zakt vervolgens als de melk van alle vier de kwartieren (spenen) de melkklauw in stroomt en deze vol raakt naar een gehalte van 10kPa. Er ontstaat een kolom als de melk naar boven afgevoerd wordt, ofwel het vacuüm in de rustfase afneemt naar 15 kPa. Wanneer de melk is afgevoerd gaat de tepelvoering open en begint alles van voor af aan, 60 keer in één minuut gebeurt dit.

Tepelvoering

Daarbij streven ze naar een relatief hoog vacuüm op de speen wanneer de tepelvoering zich opent en als deze zich vervolgens sluit, schakelt het over naar een laag vacuüm. De tepelvoering speelt bij het vacuüm een belangrijke rol, want als deze laag is mag de tepelvoering niet afvallen. Hiervoor heeft Klesan de tepelvoering K15-516 ontwikkeld die dit voorkomt.

Familie van Laar

In deze video nemen we een kijkje bij Familie van Laar in Rhenen, Nederland. Zij hebben een 14-stands zij-aan-zij met een fast exit systeem, ICAR Melkmeters en koeherkenning.


Meer weten?

Sluit Menu